A legenyhébb fokozat: szellőztetés

Szellőztetés bukóra nyitott ablakkal

Elterjedt védekezési mód a meleg ellen a szellőztetés, viszont a hatékonysága nagyban függ attól hogyan műveljük.

Egy meleg, de mégsem forró májusi napon – amikor éjszaka még nem túlzottan meleg a hőmérséklet –  mint a mai teljesen kielégítő eredményt lehet elérni szellőztetéssel, de nagy melegekben is enyhíti a hőséget, illetve a hőérzetet.

Függően attól, hogy a lakó mennyire viseli a huzatot és a zajt, milyen fekvésű az épület, többféle módon is lehet hatékonyan művelni.

  1. Éjszakai szellőztetés. Nappalra a lakást beárnyékoljuk, az ablakokat becsukjuk így meggátoljuk a meleg beáramlását. A legjobb ezt alkalmazni akkor ha nincsenek otthon a lakók, így kevés a belső hőforrás nap közben (pl. TV, sütés, főzés, számítógép, spot lámpák). Éjszakára hagyjuk bukóra nyitva az ablakokat, így a kinti hűvösebb levegő átjárja a lakást, lehűti a levegőt, valamennyire a falakat is, ha nem melegedtek át nap közben túlzottan.
  2. Kétoldalas szellőztetés. Ahol reggel az egyik, délután a másik oldalt süti a nap, jó megoldás, hogy az aktuálisan napsütötte oldalon árnyékolunk és ablakot csukunk, míg az árnyékos oldalon nyitjuk az ablakot, majd amikor a nap a másik oldalt kezdi sütni cserélünk. Azoknak lehet ez jó akik a huzatot nem bírják.
  3. Kereszthuzat. Aki bírja és a huzat nem zavarja megteheti – amennyiben mindkét oldalon van ablak – hogy mindkét oldalon nyit és hagyja hogy a lakást átjárja a levegő éjjel és nappal is, csak a legmelegebb órákban csukja  be az ablakot. Persze a napos oldalon árnyékolni így is szükséges. Némileg javít a hőérzeten a folyamatos légmozgás is. Akiknek csak egy irányba nyílnak ablakok ezzel a lehetőséggel nem tudnak élni. Azt, hogy a bejárati ajtót nyitva a lépcsőház irányába szellőztessenek, legfeljebb átmeneti jelleggel tudom elképzelni, aki a mai világban az ajtaját nyitva tartja igen bátor ember.

Minden vélemény számít! Kilépés a válaszból