Inverteres klímát a panelbe!

A hagyományos klíma berendezésekhez képest környezet és pénztárca barátabb megoldás az inverteres klíma, ráadásul nagyobb komfortot is nyújt. Én a magam részéről amióta ez a technológia elterjedt egyszerűen betiltanám az elavultabb ki-be kapcsolós elven működő készülékeket. Főleg amiatt, hogy egy szimpla vezérlőegység ennyi energiamegtakarítást képes eredményezni.

De mi is az az inverteres klíma és miért jó?

Gyakorlatilag egy vezérlési rendszert jelent, ami a terhelés függvényében szabályozza a klíma működését. A hagyományos készülék amennyiben melegebb a hőmérséklet beállítotthoz képest, a kompresszort bekapcsolja, ha elérte a kívánt hőfokot lekapcsolja. Így csak 0, vagy 100% teljesítményfokozatot használ. Ehhez képest az inverteres klímáknál a kompresszor teljesítménye köztes értékeket is felvehet, képes a kompresszor teljesítményt a terhelés figyelembevételével szabályozni.

Mondhatnánk, hogy jó-jó de mit jelent ez a felhasználóra nézve?

Egyrészt hőmérséklet nem fog ingadozni szinte egyáltalán, mivel a hőfok emelkedésére egy leheletnyi teljesítmény emelkedéssel reagál, a hőmérséklet csökkenésével pedig egy leheletnyit visszavesz a kompresszor teljesítményéből.

Mivel nem működik folyamatosan 100% -os teljesítményfokozatban ez a klíma, így a kisebb légáram is elegendő a befúváshoz.

Ugyanez a vezérlési képesség teszi lehetővé, hogy nagyobb áramfelvétel nélkül bekapcsolhasson a készülék, mert az az azonnali 100% teljesítmény helyett fokozatosan tudja elérni a megfelelő teljesítmény fokozatot.

Aztán itt van a zaj kérdése. Mivel a szabályzásnak köszönhetően igen ritkán van szükség 100% teljesítményre (talán csak egy átmelegedett lakás azonnali hűtésénél), általában a klíma egy alacsonyabb teljesítmény fokozaton üzemel, így sokkal halkabb a hagyományos ON-OFF rendszerűeknél, aminél ha a kompresszor működik akkor a 100% -os, ezzel együtt a legzajosabb fokozatban jár.

A legizgalmasabb kérdés mégis a fogyasztás, hisz az inverteres klíma használatával 40-50% energia megtakarítás érhető el.
Köznyelven megfogalmazva azt lehet mondani, hogy képzeljünk el egy autót amivel csak 100% gáz és üresjárat gázpedál állásokkal lehet közlekedni és egy olyat amin az igényünknek megfelelően választhatjuk meg a haladási sebességet és ha 90 -es tempóval akarunk haladni akkor mondjuk folyamatosan félig nyomjuk le a pedált (vagy még találóbb arra gondolni, hogy 90 -re beállítjuk a tempomatot). Emelkedőn egy leheletnyit ráad, lejtőn elveszi a gázt. Ehhez képest a FULL GÁZ – üres párosítás… elég pazarló.

Egészen egyszerűen alacsonyabb teljesítmény fokozatban a klíma berendezés nagyobb hatásfokkal üzemel. A nagyobb hatásfok pedig azt jelenti, hogy egységnyi leadott hűtési teljesítményhez kevesebb befektetett elektromos energia szükséges, ha azt nem maximális kompresszor teljesítmény mellett nyerjük ki, ahogy a hagyományos ON-OFF rendszerű klímák teszik.

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból