Mégis mért van ilyen meleg a panelban éjjel?

A kérdés teljesen jogos. A legkedvezőtlenebb időszak a forró nyári napokon a panelban az éjszaka. Szellőztethetünk egész nap, felmoshatjuk hatszor az erkélyt, tehetünk bármit, a hőszigeteletlen panelban éjjel mintha egy katlan közepébe kerülnénk. Ahogy kilépünk az épületből érezzük az éjszakai hűvös levegőt, de mégsem akar bejönni. De miért van ez így?

Beton, beton és még több beton…

A választ a beton hőtechnikai jellemzőiben kell keresni, egészen pontosan a hőtehetetlenségben. Nagyjából 8-10 óra alatt képes felmelegedni, illetve lehűlni egy ilyen betontömeg, ami azt eredményezi, hogy éppen a hajnali 2-3 óra körüli időszakban sugározza vissza a napközben felvett hőmennyiséget.

Hiába a kinti hűvös, valahogy nem sikerül a lakásba bejuttatni. A valóságban a hűvös levegő hiába jut be a lakásba, hiába veszi körbe a házat, a panellakó helyzete az éjszaka pontosan olyan, mintha egy hatalmas fűtőtest belsejében ülne. Ebből lehetetlen jól kijönni.

Tapintásra nem érezzük a falakat olyan melegnek, mint télen a radiátorok, viszont ekkora felülettel ha csak néhány fokkal melegebb a belső levegőnél, folyamatosan fűti azt, hiszen a fűtéshez minél nagyobb a hőleadó felület, annál kisebb hőkülönbség elegendő.

Minden vélemény számít! Kilépés a válaszból