Mobilklíma panelba – megéri?

Hideget fúj, ez biztos!

Relatív kiesebb befektetéssel hűthetjük panel lakásunk mobil klímák segítségével. Csábító az ígéret, hogy 40-60ezer forintból megoldjuk legalább legmelegebb napokra a klimatizálás problémáját.

Néhány dolgot érdemes átgondolni a vásárlás előtt.

Első körben meg kell különböztetni a mobilklímát a hozzá hasonló (alacsonyabb árfekvésű) párásító levegőhűtőnek nevezett készülékektől. A mobilklíma nehezebb, kompresszor és hűtőközeg van benn és valóban meggyőző a hűtési teljesítménye. A levegő hűtő készülékek víz elpárologtatásával hűtik a levegőt, ami elvi szinten egy laborban kimutatható, de az életben nem fog egy átmelegedett helységet lehűteni a nyári kánikulában. Ne is ringassuk magunk abban az illúzióban, hogy egy víz párologtatós léghűtővel hatásosan hűteni fogjuk tudni a lakásunkat.

A másik fő ismérve a mobil klímának, hogy a hűtőközeg egyrészt a lakást hűti, viszont meleg levegőt is termel, amit a lakásból ki kell vezetni. Sokan erre nem is gondolnak, vagy nem is tudják a készülék megvásárolásakor. Ez elég nagy gond, mivel ha az ablakon van kivezetve a cső, akkor mellette a meleg levegő bejut a nyitott, vagy buktatott ablakon, vagy a falat kell átfúrni a cső kivezetés érdekében, de ettől nagyobb erőfeszítésbe egy split klíma telepítése sem kerül, aminek a gyakorlati értéke a mobil klíma sokszorosa.

A nagy kérdés, hogy sikerül-e a meleg levegő kivezetését igényesen megoldani.

Gondot okozhat még a zaj hatás, ami a mobilklímáknál jelentkezik. Aludni nehéz mellette, de napközben is zavaró lehet. Az újabb készülékek már halkabbak, de csodát várni nem szabad.

Illetve, ha csak egy helység hűtését tervezzük a mobilklímával, annak az ajtaját ugye becsukjuk – általában nem is elég egy mobil klíma teljesítménye egy 40-50 négyzetméteres lakás hűtésére – így kereszthuzattal már nem fogunk szellőztetni, ami miatt a többi helység még inkább felmelegszik. Persze, nem gond ez ha csak egy szobát használ a család aktívan.

Összességében fizikailag képes a mobilklíma egy-egy helység temperálására, de kényelmetlenségek árán, így a véleményem szerint a mobilklíma egy nem túlzottan olcsó félmegoldás.

Mindent összevetve amennyiben a klimatizálás a kiválasztott eszköz és a lehetőségek megengedik érdemesebb egy (nem barkácsáruházban vásárolt) split klímát felszereltetni és kellemetlenségektől mentesen élvezni annak előnyeit.

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból